Värinegatiivien skannaaminen

Värinegatiivien skannaaminen laadukkaasti – ilman värikorjailuja säilyttäen alkuperäiset filmin värit

Scanning color negative film C-41 without color correction preserving original film color


See this article in English (iamthejeff.com)

Test
Fuji Superia Extra 400 -filmistä Photoshopissa konvertoitu kuva ilman kuvakorjailuja, skannattu Epsonin Perfection Photo V370 -skannerilla

Alkuperäinen artikkeli täällä

Ongelma: Värinegatiivifilmin skannaaminen on tuskastuttavaa, kun värit ja kontrasti eivät toistu oikein säätämisestä huolimatta.

Ratkaisu: Negatiivin skannaaminen diafilmi-tilassa negatiivina ja konversio positiiviksi Photoshopissa makrolla eli actionilla. Väri- tai muita säätöjä ei välttämättä tarvita lainkaan.

Jeff Gordonin luoma makro poistaa värinegatiivin oranssin ”kalvon” ja säilyttää alkuperäiset värit ja valotuksen lähes täydellisesti.


Tee näin:

  1. Skannaa negatiivi skannerin ohjelmistolla kuten diafilmi eli positiivina. Kuva jää siis negatiiviksi. Bittisyvyyden on oltava mielellään 48 (16 bittiä per kanava). Älä salli tehdä mitään automaattikorjailuja tai muita säätöjä kuvaan. Ota automaattivalotus ja gammasäätö pois päältä. Väriprofiiliksi kannattaa asettaa Adobe RGB. Epäterävän maskin eli terävöityksen voi tehdä, jos sitä ei halua tehdä myöhemmin Photoshopissa. Itse skannaan Epsonin V370 -skannerilla Epson Scan -ohjelmalla näillä asetuksilla:
  1. Avaa kuva Photoshopiin ja rajaa kuvasta pois valkoiset reunukset, jos niitä on. Tämä on tärkeää tehdä tässä vaiheessa, koska täysin valkoiset reunat aiheuttavat sinisen värivirheen kuvaan.
  2. Suorita tämä makro kuvalle (tai lataa sivulta: https://www.iamthejeff.com/post/32/the-best-way-to-color-correct-c-41-negative-film-scans). Makro konvertoi negatiivin positiiviksi.
  3. Kuva on valmis, jos kuva ei tarvitse pientä säätöä tai terävöitystä.

Konversioprosessin voi automatisoida kokonaan Photoshopissa kuvan avaamisesta kuvan tallentamiseen makrolla, kunhan rajaa kuvasta ensin pois valkoiset tai mustat reunat. Reunukset voivat aiheuttaa sinisen värivirheen konversiossa. Myös suuret valkoiset tai mustat pölyhiukkaset kuvassa voivat aiheuttaa konversioon värivirhettä, joten ne kannattaa poistaa ennen makron suorittamista.

Jos et käytä englanninkielistä Photoshopia, saatat saada virheilmoituksen makron suorittamisen aikana. Vaihda Photoshop englanninkieliseksi näin:

  1. Vaihda kieli valikosta tai jos kieltä ei voi vaihtaa, sulje ohjelma
  2. Mene kansioon C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop (CS6)\Locales\Your Language\Support Files
  3. Laita tiedostopäätteet päälle, jos ne eivät ole
  4. Uudelleennimeä tiedosto tw10428.dat nimellä tw10428.dat.old
  5. Avaa Photoshop
Vasemmalla kuva skannattu Epson Scan -ohjelmalla negatiivitilassa ja oikealla diafilmitilassa + käännetty makrolla sekä tehty pieniä säätöjä.

Epson Scan vs. diaskannaus+makro.
Nikon F65 + Fuji Superia Extra 400. Etelä-Konneveden kansallispuisto 5/2017.


Nikon F65 + Fuji Superia Extra 400, skannattu Epson Perfection Photo V370 -skannerilla. Aulanko, Hämeenlinna 5/2017.

Muita makron avulla skannattuja negatiivifilmikuvia


Nikon F65 + Fuji Superia Extra 400. Etelä-Konneveden kansallispuisto 5/2017.


Nikon F65 + Fuji Superia Extra 400. Etelä-Konneveden kansallispuisto 5/2017.


Nikon F65 + Kodak Ultramax 400. Jurmo, Parainen 4/2017.

Canon EOS Elan 7ne + Fuji Superia Extra 400. Tuusulanväylä, Vantaa 7/2018.Canon EOS Elan 7ne + Fuji Superia Extra 400. Pakkala, Vantaa 6/2018.


Canon EOS Elan 7ne + Fuji Superia Extra 400. Hiekkaharju, Vantaa 5/2018.


Canon EOS Elan 7ne + Fuji Superia Extra 400. Aviapolis, Vantaa 10/2018.


Canon EOS Elan 7ne + Agfa Vista 400. Nuuksio, Vihti 12/2018.
 

Canon EOS Elan 7ne + Agfa Vista 400. Rokokallio, Vihti 12/2018.